12.4.2010

Lautanauhaa

Viime viikolla tekstiiliarkeologian työpajassa kudottiin lautanauhaa. Tekniikka on tosi vanha ja sitä käyttivät jo etruskit lähes 3000 vuotta sitten. Aluksi vaikealta kuulostava väkerrys osoittautui suht helpoksi ja mukavaksi puuhaksi eli kotona oli pakko kokeilla uudestaan:)


Näitä tekoon tarvittiin+ tuoli tai kahva johon punoksen toisen pään saa kiinnitettyä. Laudat on tehty vahvasta pahvista ja reiät tavallisella reijittimellä eli tarvittavat välineet löytyy varmaan jokaisen kotoa helposti. Ohjeita helppoihin kuvioihin ja lankojen pujottamiseen löytyy googlen syvyyksistä hakusanalla lautanauha joten en niitä sen tarkemmin ala selittämään.


Kun langat on viritetty halutun kuvion mukaisesti kiinnitetään toinen pää vyön avulla vyötärölle ja toinen esim. tuoliin tai kuten tässä laatikon kahvaan.


Haastavinta on lankojen virettely, itse kutominen on helppoa. Lautoja vaan käännetään 1/4 kierrosta kerrallaan ja kutomalanka pujoitetaan välistä ja kiristetään.


Ja valmista tuli! Rannekkeen tekemiseen meni reilu puolituntia. Tunnilla kiersi muutama kirja joissa oli helpon ja kivan näköisiä ohjeita eli seuraavaksi voisi koittaa jotain erilaista kuviota jos kirjan saisin käsiini... Ihanasti muuten karvatossut ja kollarit edustaa näissä kuvissa:D (Kyseessä siis oli sunnuntai ilta) Nyt kaikki joukolla kokeilemaan ja oppimaan jotain uutta kivaa!

Ei kommentteja: